Cum sa scapi de sobolani:

Sobolanul maro

Rattus norvegicus(sobolanul maro sau sobolanul de Norvegia), are originile in Asia, dar ca si habitat prefera zonele de paduri și zonele de preerie. In zilele noastre acest daunator este asociat din ce in ce mai des cu zonele populate de oameni. Aproape in fiecare oras port din lume exista o populatie insemnata de astfel de rozatoare. Ei ocupa o varietate de habitate, inclusiv gropile de gunoi, canalizare, campuri deschise si paduri, subsoluri si aproape oriunde in alta parte ar putea exista locuri adapost si hrana. Oriunde se afla oamenii se regasesc si R. Norvegicus.

Sobolanul maro

Este un membru destul de mare al familiei rozatoarelor comune. In medie, acesti sobolani ating 40 cm. lungime cap-coada si o greutate curpinsa intre 140 – 500 gr.. Urechile de sobolani de Norvegia sunt in general mai scurte decat cele de la speciile inrudite si pleopele nu se acopera ochii atunci cand sunt trase in jos. Sobolani de Norvegia pot fi usor de confundat cu sobolani negri, cu toate acestea, crestetul sobolanului de Norvegia este drept, in timp ce cele ale sobolanului negru sunt curbate. Acesti sobolani se imperecheaza tot timpul anului, iar o crestere a ratei de imperechere are loc în lunile mai calde ale anului. O femela, in medie, este de natura sa dea nastere de aproximativ sapte ori pe an. Aceasta functie de reproducere este responsabila pentru natalitatea uriasa de sobolani de Norvegia, care poate ajunge la 60 de tineri in fiecare an, per membru de sex feminin. Dupa o scurta perioada de gestatie de la 22 la 24 zile, femela da nastere la aproximativ 8 pui. Pui de sex masculin ajung la maturitatea sexuala la 3 luni si cele de sex feminin la 4 luni. Lupta pentru inmultire si hrana se poarta ierarhic, iar sobolanii dominanti detin intaietate. Acest lucru provoaca si rezistenta si o populatie sanatoasa de rozatoare. Teritoriu: un sobolan acopera o suprafata de pana la 50 metri in diametru.